Pratik Ayranlı Yaprak Sarması




Pratik Ev Yemekleri

AYRANLI YAPRAK SARMASI

asma yada dut yaprağı
1 su bardağı buğday (yarma)
1 kg yoğurt
2 büyük boy soğan
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
2-3 adet domates
1 yemek kaşığı biber ya da domates salçası
tuz, pul biber, karabiber
Yarma bir miktar ılık su ile ıslatılır. Küçük bir teflon tavada bir yemek kaşığı kadar yağın içinde soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yumuşayan yarmaya eklenir. Tuzunu da ilave ettikten sonra hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur.
Dut yada asma yaprakları hazırlanan iç ile incecik sarılır. Sarmaların küçük parmak kalınlığında olması tercih edilir. Yaprağının bir ucuna, yaklaşık bir misket büyüklüğünde hamur konur ve diğer ucuna doğru,yaprağın sağını solunu kapatmadan basitçe ama sıkıca sarılır.
Hazırlanan sarmalar tencereye dizilir. Üzerine bir bardak kadar su eklenerek yaprakların üzerine yerleşecek şekilde bir kapak kapatılır ki dağılma olmasın. İçi hamurdan yapıldığı için dağılma yada yaprakların açılması genelde beklenmez. Kısık ateşte yapraklar pişene kadar pişirilir.
Bu arada yoğurt hafifçe sulandırılarak koyu bir hale getirilir. İçine dövülmüş sarımsak, 2 kaşık un ve yumurta sarısı eklenir ve çırpılır.
Kaynamakta olan sarmalara bu karışım alıştırarak eklenir ve bir süre kaynamaya bırakılır. Hatta yoğurt kesilmesin diye yoğurdun içine çok az kaynar su ekleyin öyle tencereye dökün.
Ayrı bir tavada soğan doğranır. Sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Bir kaşık salça eklenir bir süre daha kavrulur. Domatesler eklenir ve pişene kadar kapağı kapatılır. Tuz, karabiber ve pul biber eklenir.
Servis tabağına alınan sarmaların üzerine, bu sos gezdirilerek servis yapılır.
NOT: Dut yaprağı kullanıcaksanız. Özellikle ilkbahar mevsiminde, dut ağaçlarının yeni yeni yaprak açmaya başladığı zaman yapılan sarmada, dutun henüz yeni açan nazik, küçük yaprakları kullanılır.
***sarmada kullanılacak dut yapraklarını haşlamaya gerek duyulmaz. Genellikle çiğden sarılır ve açılmayacak şekilde sıkıca tencereye dizilir.
*** hazırlanan sarmalar oldukça kısık ateşte pişirilmelidir.

Hiç yorum yok

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.